Kruidengeheimen

Terug naar kruidenovericht

Walnoot - Kruidengeheimen

 

Walnotenboom c.q. Okkernootboom

Latijnse naam: Juglans regia

Deze keer wil ik jullie iets vertellen over walnoten, in sommige streken okkernoten genoemd:
In de Middeleeuwen leefde een kruidengeleerde, Paracelsus genaamd, die ontdekte dat je aan het uiterlijk van een plant of vrucht soms kon zien voor welk lichaamsdeel de plant goed was.
Als je kijkt naar onderstaande foto van de walnoot en je ziet daarnaast een plaatje van de hersenen, dan zul je het vast met me eens zijn dat ze op elkaar lijken.
walnoot hersenen
Foto Walnoot                                    Foto Hersenen


Hieruit zou je kunnen concluderen dat walnoten goed voor ons hoofd zijn. In dit geval klopt de ontdekking van Paracelsus, want walnoten zitten niet voor niets in studentenhaver. De studenten kunnen deze mix die uit nog meer “intelligentiebevorderende” inhoudsstoffen bestaat goed gebruiken. Ook hebben walnoten een gunstige werking op hart- en bloedvaten en brengen ze het cholesterolgehalte op een beter peil. Hoe beter de kwaliteit van ons bloed, hoe beter we kunnen nadenken!


Walnoot - Kruidengeheimen  Walnoot - Kruidengeheimen

Thee
De noten vallen in de herst van de bomen en je kunt ze lang bewaren. Het hele jaar zijn ze verkrijgbaar bij de groentenboer, supermarkt of speciaalzaken.
Je kunt thee van de walnootboom zetten: Van de verse of gedroogde bladeren óf van de inwendige tussenschotjes van de walnoten. De smaak lijkt op die van zwarte thee.


Walnoot      Walnootthee
Walnootthee kun je van de bladeren van de boom maken of van de inwendige tussenschotjes van de walnoten.


Dronkenschap

Vroeger ontdekte men dat de walnoot de mens nuchter hield. Destijds vochten soldaten vaak bij dronkenschap en daarom liet de keizer notenbomen aanplanten. Elke wijnschenker moest gratis noten bij de wijn aanbieden.

Walnootolie
Wanneer je walnoten perst, dan druppelt er walnotenolie uit. De ongeraffineerde olie kun je eten en verwerken in bijvoorbeeld een salade, maar je kunt hem ook uitwendig gebruiken bij huidklachten of als zonnebeschermings-olie!
( Als je leest wat er in een zonnebrandcrème zit, kies je misschien net als ik ook liever voor een natuurlijk product op je huid.)

Er valt nog véél meer te vertellen over deze veelzijdige boom. Ik hoop dat ik je geïnspireerd heb om zelf verder op onderzoek uit te gaan!

November 2011
Andrea Bleeker
www.kruidengeheimen.nl


Facebook

Meer tips op facebook:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "vind ik leuk" en zie de tips regelmatig verschijnen.

Nieuwsbrief: Wil je ook af en toe een verhaal via de mail ontvangen over een geneeskruid? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, klik hier. Wanneer deze link het niet doet kun je een mail sturen naar mail@kruidenmassages.nl.
Walnoot      Walnoot  
De rijpe walnoten in het najaar eerst "verpakt" in hun groene schil.
De groene schil kleurt langzaam zwart.

    Walnoot - Kruidengeheimen

Index

Kruidenoverzicht    |    Nieuws & Activiteiten   

Contact 
 (contact werkt alleen via outlook)

Walnootknop - kruidengeheimen Walnootknop - Kruidengeheimen

Boven: Knoppen van de walnootboom in het voorjaar.

Walnoot-Kruidengeheimen
Blad van de walnootboom in zomer (boven) en voorjaar (onder).

Walnoot    Walnoot

Walnoot - Kruidengeheimen