Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht  

Braam - Kruidengeheimen

Braam en de konijntjes

Sinds de zomer hebben wij twee schattige konijntjes in de tuin ronddartelen. We hebben ze als baby gekregen van een moeder uit gevangenschap en wij hebben ze de vrijheid in onze tuin gegeven.
Niemand heeft ze dus volgens mij “verteld” wat ze wel en niet konden eten. Maar hun instinct is heel sterk. Ze weten precies wat wel en niet goed voor ze is. Ze snuffelen overal aan laten het links liggen f ze eten het op. Van de Klimop blijven ze af. Hortensia’s, Viooltjes en de Alo Vera zijn niet meer veilig. Hoewel de Alo Vera heel bitter is en scherpe punten heeft, hebben ze deze gezonde plant tot aan de wortels helemaal opgegeten. (Voor de mens is deze plant overigens zr laxerend).

  Braam   Braam    

Ik blijf me erover verbazen dat deze dieren het instinct behouden na meerdere generaties gevangenschap en waarbij ze niet zelf konden kiezen wat ze wilden eten. Waarom heeft de mens dat niet? Waarom willen de meeste kinderen het liefst snoep en patat en waarom weigert hun lichaam niet dat “voedsel” dat bestaat uit allerlei suikers en kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen? Doen wij onze kinderen iets aan in de eerste jaren van hun leven waardoor het instinct van de mens niet meer werkt?
Ik pieker me er soms suf over hoe ik het instinct van mijn kinderen weer in tact krijg, maar weet het niet. Ik weet wl dat ik creatief moet zijn als moeder om meer vers bij mijn kinderen naar binnen te krijgen.
Sinds de konijnen de achtertuin hebben “opgeist” blijft daar niet zo heel veel over. Gelukkig groeit er Braam. De scherpe stekels houden de konijnen op een ruime afstand.

Braam - Kruidengeheimen

Van de Braamstruik maak ik graag gebruik. Hoewel de bramen pas in augustus aan de struik verschijnen, kun je er het hele jaar door gebruik van maken. De bladeren zijn namelijk prima geschikt om thee van te zetten. In het voorjaar en in de zomer zit er meer smaak aan het blad, onder invloed van de zon en dan is de geneeskracht sterker. Toch kun je er in de winter en herfst gebruik van maken, want de struik bevat heel veel LEVENSKRACHT. Is het niet het gebrek aan levenskracht waardoor de mens ziek wordt?

Thee

Bramenbladeren bevatten onder andere vitamine A en C en de mineralen IJzer en Calcium.
Daarnaast diverse andere inhoudsstoffen die het lichaam helpen reinigen en sterker maken.
Je kunt heet* water op een takje met bladeren gieten, even laten trekken en je thee is klaar.
Het is een smakelijke thee. (* Laat het water even afkoelen na het koken voordat je de thee maakt. Als je kokend water op de bladeren schenkt kunnen er waardevolle inoudsstoffen uit de kruiden verbranden.)

De bladeren geven hun stoffen nog beter af wanneer je de thee maakt op de volgende manier: Pluk een handvol met bladeren en doe ze in een pan met water. Zet het vuur zacht aan, totdat het kookt. Draai het gas uit, zeef de bladeren eruit en drink de thee. Bewaar het restant in een thermosfles.

Wil iemand deze "onbekende" thee niet drinken, combineer het dan met een andere thee. (Waarbij ik het meteen niet kan laten om te zeggen dat aan losse thee bij o.a. theewinkels verkrijgbaar, veel meer smaak zit dan aan voorverpakte thee in zakjes).

Bloedstelpend

Heb je geen Braamstruik in je tuin? Het is een heel algemeen kruid die in elk park en zelfs regelmatig in “gemeente-tuintjes” voorkomt. Het beste kun je een schaartje meenemen om je niet te bezeren.
(Wanneer je huid bloedt, hou dan het blad van de Braam er tegen aan. In het blad zitten bloedstelpende en wondhelende stoffen).

Braam - Kruidengeheimen Braam - Kruidengeheimen
Braam - Kruidengeheimen Braam - Kruidengeheimen

Geneeskrachtige werking

Braam heeft o.a. een positieve werking op onze darmen. Zowel bij verstopping als bij diarree. Dat verbaast heel veel mensen. Het lijkt alsof de Braam kan denken en daarom weet hij bij iedereen persoonlijk wat hij moet doen.
Bramen of Braambladeren hebben nog meer geneeskrachtige eigenschappen. In dit verhaal beperk ik mij door te zeggen dat de Braam het lichaam stimuleert om de darmen schoon te maken. De meeste lichaamsklachten worden veroorzaakt door vervuiling in het lichaam waardoor het lichaam niet meer goed kan functioneren. Een pilletje tegen de pijn of andere ongemakken is misschien wel handig, maar realiseer dat het vuil in het lichaam achterblijft. Als afvalstoffen niet regelmatig worden verwijderd dringen ze uiteindelijk door de celwanden heen. Dit kan in het slechtste geval onherstelbare schade aan celdelingen veroorzaken.
Mensen die ik ooit Braambladeren heb aangeraden omdat ze last hadden van hun darmen zie ik tegenwoordig met een mooiere huid. Dit is een positieve “bijwerking” van de Braam. Afvalstoffen die niet via de darmen het lichaam kunnen verlaten, verlaten het lichaam via de huid. Als de darmen beter werken, krijg je dus een mooiere huid!

Braam  Braam
Kijk onder aan de pagina voor meer foto's over het vervolg van de groei van de Braam

Gezichtsdiagnose

Onlangs heb ik op een Middelbare school enkele geheimen prijsgegeven over gezichtsdiagnose: De oude Chinezen hadden een gezichtskaart waarbij elk deel van het gezicht correspondeerde met een orgaan. Oneffenheden in het gezicht zouden dan kunnen verwijzen naar een verstoring van het desbetreffende orgaan.
Veel scholieren hadden puistjes op hun voorhoofd wat volgens de kaart “vertelde” dat ze problemen met hun darmen hadden. Na de les kwam de n na de ander vertellen dat ze inderdaad moeite hadden met hun stoelgang en dat ze niet veel groenten en fruit aten..

Ik hoop dat ik op deze manier iets bij deze scholieren heb kunnen losmaken waardoor het rondje “supermarkt” in de pauze een rondje wandelen wordt. Maar ik red het niet alleen om de kinderen bewust te maken. Daarom deel ik deze kennis graag met jullie zodat de volgende generaties misschien weer net als onze konijnen weten wat goed voor ze is….

Februari 2013
Andrea Bleeker
www.andreableeker.nl

Facebook

Voor degenen die meer over kruiden willen weten:
Ik heb twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.

Nieuwsbrief: Af en toe schrijf ik een nieuw artikel over een kruid. Wil je ook op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, klik hier. (Deze link werkt alleen wanneer je een mailprogramma op je computer of tablet hebt.)

Braam - Kruidengeheimen Braam - Kruidengeheimen

Index